24 Ekim 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Pırasa

En sevdiğim zeytinyağlı sebzeler arasında belki de ilk sırada yer alan, bolll limonlu enfes lezzet :)



Malzemeler : 


  • 1 kg. pırasa
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 türk kahvesi fincanından biraz az pirinç
  • 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • Himalaya tuzu
  • 4 adet kesme şeker

Yapılışı : 

Yıkanmış ve eşit boyutta doğranmış pırasaları, minik halkalar halinde doğranmış havuçları, 10 dak. kadar sıcak suda bekletilmiş ve yıkanmış pirinçleri, 4 çorba kaşığı zeytinyağını, bir miktar tuz ve şekeri sırasıyla tencereye alıp, üzerine bir miktar su ilavesi ile ağzı kapalı şekilde orta ateşte pirinçler ve pırasalar yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.

Tarif ile ilgili notlar:
  • Tüm malzemeleri çiğden, kavurma işlemi yapmadan pişiriyoruz.
  • Pirinç miktarını damak zevkinize göre azaltabilir ya da arttırabilirsiniz (Ben kendi zevkime uygun olarak, 1 küçük türk kahvesi fincanı miktarından biraz daha az kullanıyorum)
  • Ben zeytinyağlı pırasayı düdüklü tencerem ile 1 minik çay bardağı su ile 8 dk.'da pişiriyorum.
  • Pişen zeytinyağlı pırasanızı ocağın altını kapattıktan sonra 3-4 saat ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında bırakıp öyle soğutursanız lezzeti daha güzel olacaktır.
  • Soğutulmuş pırasanızı servis tabağına aldıktan sonra, üzerine az miktar daha sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
  • Zeytinyağlı soğuk yemekler, buzdolabında 1 gün bekletildikten sonra daha lezzetli olur.
  • Aynı tarifi pirinç yerine karabuğday kullanarak da pişirebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder