21 Haziran 2012 Perşembe

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Bazı yemeklerin yapım aşamalarını terapi gibi görür, kafamı dağıtır, zevk alırım. Çok insanın zahmetli dediği yaprak sarma işlemi  benim için keyifli bir iştir. Ayrıca yaz sofralarının özel yemeklerden olan, tadı tuzu yerinde ve bol limonlu bir yaprak sarmayı kim sevmez ki? :)


Malzemeler : 
  • Asma yaprağı                                  
  • 1/2 kg. kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1.5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1.5 tatlı kaşığı dolma baharı
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
  • 1 kahve fincanı dolmalık üzüm
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz
Dolma içinin yapılışı: 

Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında fıstıklarla beraber 2-3 dk. kavurun. Nane, dolma baharı, tarçın ve yıkanmış suyu süzülmüş pirinçleri ekleyerek 4-5 dk. daha kavurun. Yıkanmış kuş üzümü, şeker ve tuz ekleyip karıştırdıktan sonra 1 bardak sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapayıp, kısık ateşte pilav gibi pişirin. Pirinçler suyunu çekince dolma içini en az 15-20 dk. tencerenin ağzı kapalı olarak dinlendirin. 

Asma yapraklarının hazırlanışı :

Asma yapraklarınız tuzlu salamura halinde ise, birkaç saat suda bekletin ki tuzu gitsin. Salamura yaprak kullanacaksanız dolma iç harcına kesinlikle fazla tuz ilave etmeyin. Aksi halde yapraklar tuzlu oldugu için sarmanız da tuzlu olur. 
Yapraklarınız taze ise, ateşte kaynayan suya 1 dk.'lığına bastırıp hafifçe yumuşamalarını sağlayın.

Sarma ve pişirme işlemi : 

Hazırladığımız yaprakların saplarını elinizle koparıp veya bıçak yardımıyla kesip (benim tercihim bıçak veya makas, koparmaya çalışırken yaprak yırtılabiliyor), yaprağın damarlı kısmına hazırladığınız iç harçtan bir miktar koyup sarın. Sardığınız yaprakları tencereye düzgün ve aralıksız dizin. Üzerine sıcak su gezdirin ve ters çevrilmiş bir yemek tabağını sarmaların üzerine kapatın. Hafif ateşte sarmaları pişirin. (eklediğiniz suyun miktarını fazla kaçırmayın, sarmalar pişerken tencereyi arada bir eğerek suyunu kontrol edin, suyu azalmışsa tekrar sıcak su ilave edin)
Sarmaları kontrol ederek piştiğine emin olduktan sonra, aynı tencerede 2-3 saat boyunca ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakın. 

Tarif ile ilgili notlar : 
  • Yapraklarınızı salamura değil taze ve orta boy olanlarından seçmenizi tavsiye ederim. 
  • iç harcı hazırlarken kullanılan kuru soğanları kesinlikle rondo gibi bir alette doğramayın, elinizle klasik usulde doğramanız gerekmektedir. Aksi halde soğanlar sulanır ve istenilen lezzet elde edilemez.
  • Dolma içini geceden hazırlayıp, soğuduktan sonra bir gece buzdolabında bekletip (tekrar ısıtma işlemi yapmadan) yapraklarınızı ertesi gün  sarıp pişirebilirsiniz. Veya yapraklarınızı sarıp, tenceresiyle buzdolabına kaldırıp pişirme işlemini ertesi gün yapabilirsiniz. Yemeğinizin tadında hiç bir değişiklik olmaz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder